İçindekiler
Google Search Console nedir, web sitenizin arama sonuçlarında nasıl yer aldığını izlemenize, yönetmenize bu sayede de sitenizin performansını koordineli bir şekilde takip etmenize yardımcı olan ücretsiz bir Google hizmetidir. Buna ek olarak sitenizdeki mevcut sorunları analiz edebilir ve minimalize edebilmek için yapmanız gereken iyileştirme çalışmalarını keşfedebilirsiniz. Search Console ile aşağıda yer alan işlemleri kolayca analiz edebilirsiniz.
- Arama botlarının sitedeki sayfaları bulunup bulunamadığını tespit etme,
- Sitenin ziyaretçi trafiğinin verilerini zamansal bazda görüntüleme,
- Sitede oluşan dizine ekleme, spam vb. problemler ile ilgili uyarı alma,
- Backlinkleri kontrol edebilme,
- Arama sonuçlarında yer alması istenilmeyen URL’leri kaldırabilme,
- Site bağlantılarının dizinde nasıl göründüğünü seçebilme
Search Console Nedir ve Web Sitesi Nasıl Eklenir?
Search Console sayesinde sitenizin arama trafiği ve performansı hakkında raporlama araçları aracılığı ile fikir edinebilirsiniz. Google Search Console’a web sitenizi ekleyerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Hizmeti kullanmadan önce sağlamanız gereken koşullar şunlardır:
- Chrome, Firefox, Edge ve Safari tarayıcılarından birinin yeni sürümünü kullanıyor olmalısınız.
- Kullandığınız tarayıcı da çerezler ve JavaScript etkinleştirilmiş olmalıdır.
- Geçerli bir Google hesabına sahip olmanız gerekmektedir.
Bahsettiğimiz şartları sağladığınız taktirde hizmetten rahat bir şekilde yararlanabilirsiniz.
Google Search Console’u kullanabilmek adına yapmanız gereken işlem adımlarını size aşağıda kısaca özetledik.
- https://search.google.com/search-console/about?hl=tr&utm_source=wmx&utm_medium=wmx-welcome linki üzerinden Şimdi Başla seçeneğine tıklayınız.
- Hesabınıza giriş yapmanızın ardından karşınıza çıkan iki seçenekten birini tercih etmelisiniz. Alan adı ya da URL ön eki opsiyonlarından mülk türü seçip, yönetmek istediğiniz web sitesinin adının alana uygun bir şekilde yazıp, devam ediniz.
- Mülkünüzü Search Console içerisinde doğrulamalısınız. Google web sitenizin HTML kodları arasına yerleştirmenizi sağlayacak bir kod verecektir. <head> etiketleri arasına bu kodu yerleştirerek sitenin size ait olduğunu doğrulamış olacaksınız.
- Bir diğer yöntemi ise WordPress üzerinden Görünüm -> Düzenleyici -> Tema Üstbilgisi seçeneklerinden kodu yine <head> etiketi arasına yerleştirmektir. Güncelle seçeneği ile işlemi tamamlayabilirsiniz.
- Search Console ve Google Analtyics entegrasyonunu sağlamak adına hangi domain adresini tercih ettiğinizi belirlemelisiniz. Google’a sitenizin hangi versiyonda görüldüğünü belirtmelisiniz. Bunu yapmak için sağ üst tarafta yer alan dişli simgesine tıklayınız. Site Ayarları kısmından Tercih edilen etki alanı ve Tarama hızı faktörlerini belirleyiniz.
- Son olarak Search Console ve Google Analytics entegrasyonunu sağlamalısınız. Search Console üzerinden sağ üst tarafta bulunan dişli simgesine tıklayın. Ardından Google Analytics Mülkü’nü seçin. Karşınıza çıkan pencere üzerinden siteyi kapsayan tercihlerinizi yapın ve kaydedin.
Search Console ve Google Analytics’i Entegre Kullanmak Neden Önemli?
Google’ın ücretsiz hizmetleri arasında yer alan ve efektif kullanabileceğiniz Search Console ve Google Analytics temelde aynı uygulamalar gibi görünse de yapısal farklılıklar barındırmaktadır. Google Analytics, sitenizin ziyaretçi trafiği ile ilgili bilgileri detaylı bir şekilde sunarken, Search Console bunu özet niteliğinde raporlamaktadır. Bu nedenle başlı başına Search Console kullanmak site performansınızı birden fazla boyutta değerlendirmeniz konusunda size kısıt oluşturacaktır. Bu iki hizmeti entegre bir şekilde kullanarak siteniz üzerinde yapacağınız iyileştirme çalışmalarını daha net bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Search Console Kimler Tarafından Kullanılabilir?
Temel mantıkta herhangi bir alanda web sitesine sahip herkes Google Search Console kullanabilmektedir. İşletme sahipleri, SEO uzmanları, dijital pazarlamacılar, site yöntecileri ve web geliştiricileri şeklinde site kullanımı birçok klasman içinde yer alabilir. Herkese hitap eden bir kullanım şemasına sahip hizmette ilerleyen dönemlerde kendinizi geliştirebilirsiniz.
Web sitenizin arama sonuçlarında nasıl yer aldığını izlemenize, yönetmenize bu sayede de sitenizin performansını koordineli bir şekilde takip etmenize ve eksikliklerini görebilmenize yardımcı olan ücretsiz bir Google hizmetidir.
Search Console kullanmak için:
Google hesabınıza giriş yapın.
Yönetimini sağlamak istediğiniz siteyi (mülkü) seçiniz ve doğrulama işlemi yapınız.
Sağ üst köşede yer alan dişli simgesi üzerinden Site Ayarlarını kendinize göre belirleyiniz.
Search Console sitenizin ziyaretçi trafiğine dair istatistikleri özet bir şekilde raporlarken, Google Analytics bu verileri tarafınıza daha detaylı bir şekilde sunmaktadır. Site performansını üst seviyede takip edebilmeniz açısından iki hizmeti entegre bir şekilde kullanmanız yararlı olacaktır.