İçindekiler
Dijital dünyanın belki de en büyük problemlerinden bir tanesi de şüphesiz silinen dosyaları geri getirme imkanının kullanımıdır. Tüm verilerin artık dijital cihazlarda olması, tüm bilgilerin orada depolanması bu sorunun çok daha büyük problemleri beraberinde getirebilmesine neden olmaktadır. Bilgisayar, taşınabilir diskler ya da bulut hesapları büyük kolaylık getirse de silinen dosyaları kurtarma bir o kadar önemli bir konudur. Peki, silinen veri ve dosyaların kurtarılması için hangi programlar kullanılabilir, hangi süreçler başlatılabilir?
Silinen Dosyaları Geri Getir
Yazı arşivleri, video prodüksiyonları, projeler ya da çok daha fazlası… Artık hepsi dijital cihazlarda bulunurken tek bir saniyelik dalgınlık dahi büyük bir kayba sebebiyet verebilir. Bu çerçevede veri kurtarma programları kullanılabilir. Sabit disklerin çalışma prensiplerinde verilerin doğrudan sistemden silinmesi söz konusu değildir. Bundan dolayı verilerin silinmesi durumunda dahi geri getirilebilir durumda oldukları unutulmamalıdır. Kurtarma program seçenekleri birbirinden farklı nitelikleri bulundurur. Bazı kurtarma sihirbazlarıyla kullanım kolaylığı elde ederken veri takibi çok daha zor olan gelişmiş algoritmalı yapılar vardır. Ayrıca Windows 10 işletim sistemine uygun programların sayıca fazla olduğunu belirtmek de doğrudur. Bununla birlikte işletim sistemlerine göre ayrı tutulan kurtarma programları vardır. Eskiye yönelik Windows 7 bilgisayarlarıyla da işlemler yapılır.
EaseUS Data Recovery Wizard Nasıl Kullanılır?
Bu programların başında EaseUS Data Recovery Wizard gelir. Fiziksel sabit sürücüye ait tüm depolama birimlerinin gelişmiş algoritma yapısıyla taranmasını mümkün kılar. Bu sayede silinmiş tüm veri kurtarma işlemleri sorunsuz yapılır. Sabit sürücünün yanı sıra USB ve MicroSD kart içerisinde bulunan dosyaların kurtarılması noktasında kullanımı yarar sağlamaktadır. Bunun için öncelikli olarak taranması istenen konum seçilir. Ardından “Scan” işlemine başlanır. Tüm depolama aygıt taraması yapılabileceği gibi silinen dosyaların tamamının yer aldığı “Deleted Files” klasöründe dosyalar tespit edilir. Dosyaların ön izlemesi yapılarak istenen dosyalar kurtarılır. Hangi dosyaların kurtarılmak istendiğinin bilinmesi için “filter” seçeneği de kullanılabilir. Bu sayede “Recover” işlemiyle dosyaların tekrar kazanılması elde edilir. En iyi programların başında gelmesi de kullanımın yoğun olduğundan anlaşılabilir.
Piriform Recuva Kurtarma Sihirbazı
Türkçe dil seçeneğine sahip olması büyük avantaj olarak görülen Piriform Recuva, kurulumları hızlı şekilde yapılmaktadır. Kurulumun hangi disk içine kurulması belirlenirken sonrasında antivirüs benzeri şekilde bir tarama gerçekleştirir. Performans durumuna bakılabilir, dosyaların kontrolleri sağlanabilir. Recuva kurtarma sihirbazı ise USB ve medya kartlarının tamamı için geçerliliğe sahiptir. Geri dönüşüm kutusu içinde taramalar yapılabilir, dosyaların durumlarına bakılabilir. Bilgisayar özelinde çok daha derinlemesine bir tarama sunduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. İki farklı araştırma modu var olurken dosyanın kısa süre önce silinmesin halinde hızlı tarama yapılması yeterlidir. Daha yakın geçmişe yönelik aramalar çıkartılır ve dosya hemen bulunabilir. Çok daha eski tarihte silinmiş dosyaların aranması ve bulunması amacıyla uzun tarama başlatılması uygun olacaktır. Bu taramayla çok daha sağlıklı bir şekilde veriler elde edilir. Ancak bilinmelidir ki 1 saatten fazla sürme olasılığı yüksek ihtimallidir. Geri yükleme ise diğer kurtarma programlarına kıyasla daha sağlıklı ilerler.
Evet “Recuva” adlı program ile silinen dosyalarınızı geri getirmeniz mümkündür.
Silinen dosyaları geri getirmek için Kurtarma programı kullanmanız gerekecektir. Silinen dosyanın bulunduğu bilgisayarın işletim sistemine göre size uygun kurtarma programlarını makalemizde listeledik.
En iyi silinen dosyaları geri getirme programlarına bu iki program örnek olabilir. EaseUS Data Recovery Wizard, Piriform Recuva Kurtarma Sihirbazı, her ikisi de oldukça başarılı kurtarma programıdır.