İçindekiler
WordPress site hızlandırma işlemleri genellikle SEO uzmanları tarafından yapılan optimizasyonlardan oluşur. Açılış hızı, görsel yükleme hızı, metin gelme hızı ve site optimizasyonu, hem kullanıcıların site içerisinde geçirdiği zamanı etkilemekte, hem de arama motorlarının içerik sıralamalarını belirlemelerinde önemli bir faktördür. WordPress hızlandırma aşamalarında kullanıcıların verileri büyük bir önem taşımaktadır. İnternette dolaşan her 4 kullanıcıdan 1’i, 4 saniyeden daha uzun süren site yükleme hızlarında o sayfayı kapatmaya karar veriyor.
WordPress Hızlandırma Adımları
WordPress hızlandırma işleyişinde sayfa hızını optimize etmek oldukça önemlidir. WordPress site hızlandırma için doğrudan bir eklenti ya da bir bileşen ile çalışmak yeterli olmayacaktır. O yüzden belirli adımları uygulayarak, sitenizi optimize etmeli ve arama motorlarına da uygun hale getirmelisiniz. Bu aşamaları tamamladığınız taktirde, SEO anlamında da sitenize katkıda bulunmuş olacaksınız. WordPress hızlandırma adımları aşağıdaki gibidir.
- WordPress hız testi uygulayın.
- Hız testinde eksik gösterilen düzenlemeleri yapın.
- Gereksiz eklentilerinizi kaldırın.
- Host hızınızdan emin olun.
- CSS, HTML ve Javascript optimizasyonu.
WordPress Hızlandırma: Hız Testi
WordPress site hızlandırma işlemlerinde ilk adım olarak siteniz içerisinde olan eksiklikleri daha iyi anlamak adına sitenizi hız testine sokmanız gerekmektedir. Hız testi ile birlikte sitenizde mevcut yapıları yavaşlatan organları daha iyi anlayabilecek ve bu organlara müdahale etmeniz için gereken yönlendirmeleri yapabileceksiniz. GTmetrix gibi araçlar bu noktada sizlerin ihtiyaçlarına karşılık verebilmektedir. Google’ın kullanıcılarına sunduğu PageSpeed ile birlikte mobil ve web tarayıcılarda site hızını ölçmeye yarayan araçlarla birlikte de sonuca ulaşabilirsiniz. Hız testi içerisinde sitenizin bütün eksik ve güçlü tarafları yansıtılacaktır. Gösterilen eksik tarafların da nasıl düzeltileceği yine site içerisinde sizlere sunulmaktadır.
WordPress Hızlandırma: Gereksiz Eklentileri Kaldırmak
WordPress hızlandırma adımlarında en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gereksiz eklentiler gelmektedir. Kullanmadığınız eklentiler sitenizi yavaşlatmaktadır. Bununla ilgili WordPress kullanıcı paneline giriş yaparak, eklentilerinizi tek tek kontrol edebilir ve değerlendirmeye alabilirsiniz. Tercih etmediğiniz ya da gereksiz gördüğünüz eklentileri silmenizde fayda olacaktır.
WordPress Site Hızlandırma: Hosting Seçimi
WordPress site hızlandırma adımlarında, siteniz için en doğru adımları atsanız dahi, doğru bir posting servisinden faydalanmadığınız sürece maalesef sitenizi yeterince hızlandırmanız mümkün olmayacaktır. Bu noktada da tercih ettiğiniz posting ağı hakkında araştırmada bulunabilir ya da uzman birinden hosting servisi ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
WordPress Site Hızlandırma: CSS, HTML ve Javascript Optimizasyonu
CSS, HTML ve Javascript, sitenizin optimizasyonunu hızlandıracak ve performansınızı arttırmak için gereksiz karakterleri ortadan kaldırarak, dosya boyutunu küçültecektir. Bu noktada çalışma prensibi WinRar yapısına oldukça yakındır. Bu noktada tercih edebileceğiniz eklentiler: Autoptimize ve W3 Total Cache’dir. Bu eklentilerinizi WordPress eklentiler içerisinden arama yaparak sitenize yükleyebilirsiniz.
WordPress sitenizi hızlandırma işlemlerini doğru sıra ile uyguladığınız taktirde, hem siteniz daha hızlı yüklenecektir, hem de kullanıcılarınızın site içerisinde geçirdiği zamana olumlu etkisi olacağı için arama motorlarında daha yüksek sıra almayı başarabileceksiniz.
WordPress SEO uzmanları tarafından gerçekleştirilen optimizasyonlar sonucunda hızlandırılır. Uzmanlar ilgili site adına araştırma ve analiz yapmaktadır. Böylece sitenin eksik tarafları tespit edilir ve buna yönelik iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilir.
SEO uzmanlarının WordPress hızlandırma adımları şunlardır;
İlgili siteye WordPress hız testi uygulanır.
Hız testi sonucundan analiz yaparak eksik olan kısımlar adına düzenlemeler yapılır.
Gereksiz eklentiler kaldırılır.
Host hızı analiz edilir.
CSS, HTML ve Javascript optimizasyonları sağlanır.
Sitenin açılış hızı, görselin yüklenme ya da metnin geliş hızı gibi faktörler kullanıcıların site içerisinde geçirdiği süreyi doğrudan etkilediği için genel anlamda WordPress’in hızlı olması oldukça önemlidir.